Diverse

Nota traducătorului

Un aspect care nu a văzut încă lumina tiparului în edițiile de până acum este următorul: „așa a stabilit puterea că trebuie sa decurgă lucrurile” se poate citi și „așa a fost modelată puterea de către înaintași, de către cei care au trecut deja pe acolo” sau „așa a fost modelat făgașul puterii de către cei care au mai trecut prin acel loc”. În sensul că, daca cineva ajunge primul într-un loc din necunoscut (sau i se pare ca a ajuns primul, deoarece cei care au trecut deja pe acolo nu l-au modelat și nici nu au lasat urme) și îl modelează prin interpretari, cei care vor ajunge dupa el în acel loc, vor gasi locul deja modelat. Un exemplu elocvent este felul în care luăm masa.

Despre învățăturile toltece

„Învățăturile toltece nu sunt proprietatea unui singur om sau a unui anumit grup de oameni, ci sunt moștenirea comună a întregii omeniri.“
Toltecii au reușit să păstreze învățăturile în viață, deoarece au INSISTAT întotdeauna ca învățăturile să fie TRĂITE, astfel încât ele să EVOLUEZE și să nu devină captive într-o buclă de timp și astfel învechite și depășite. Toltecii au reușit așa ceva pentru că au păstrat învățăturile drept o tradiție STRICT orală.
Toltec înseamnă om al cunoașterii, și întrucât putem cunoaște doar trăind, se poate spune  că toltec înseamnă orice om care trăiește.
Astfel titlul primului volum ar putea fi și „Întoarcerea celor care trăiesc”.
Adevărata evoluție se poate realiza doar acționând. Așadar, învățăturile toltece sunt nu numai practice – ci și de trăit.
Adevărata cunoaștere și evoluție vin doar din experiență-trăire: experiențele de viață, trăirea vieții.
Prețuiește cunoașterea obținută prin propria ta experiență-trăire, mai mult decât informația primită din altă parte.
O cale cu o inimă nu are un început la propriu și cu atât mai puțin un sfârșit.